Mod |
IP |
Status |
Protokół |
Połącz |
4Fun / BF2 Mod |
- |
- |
S/NS |
|
Only DD2 |
- |
- |
S/NS |
|
COD Mod |
- |
- |
S/NS |
|
Zombie Mod |
- |
- |
S/NS |
|
TeamSpeak 3 |
- |
- |
TS 3 |
|
Zamknięty przez: Gruszka 26-12-13, 10:34 |
Wymieniamy procesor w laptopie |
Autor |
Wiadomość |
SUPERCUCUMBER
centomaniak
Wiek: 36 Dołączył: 05 Sie 2012 Posty: 377 Otrzymał 16 piw(a) Skąd: Grudziądz
|
Wysłany: 17-02-13, 21:29 Wymieniamy procesor w laptopie
|
|
|
Poniewaz była okazja to postanowiłem przy tej okazji zrobic drobną fotorelacje + opisze co i jak ale moze zaczne od początku.
Pacjent to notebook ASUS K50IE, pierwotnie miał procesor Intel Core 2 Duo T6670 2.2GHz - tego szybko wymieniłem na duzo lepszego i szybszego Core 2 Duo P9500 2.53GHz - pewnie ktoś powie - BEZ SENSNU, z 2.2GHz na 2.53GHz SZKODA ZACHODU - otóż nie.
Procesor T6670 charakteryzuje sie - owszem - minimalnie nizszym taktowaniem jajka bo 2.2GHz ale to jest najmniej istotne. Istotniejsze czynniki wpływające na wydajnosc to pamięc podręczna drugiego poziomu - L2 - która w przypadku T6670 wynosi tylko 2MB a w P9500 aż 6MB a to juz kolosalna roznica - nie dławi się tak łatwo i szybko jak T6670. Drugi czynnik to FSB, które w T6670 to 800MHz a w P9500 to 1066MHz. jeszcze jeden szczegól - procesory serii P maja mniejszy apetyt na TDP czyli pobiora mniej watów - same plusy.
Mimo wszystko, ostatnio na allegro zobaczyłem aukcje z procesorem Intel Core 2 Extreme Edition X9100 3.06GHz - brzmi kozacko. W skrócie - 6MB L2, 1066 FSB i 3.06 na rdzeniu + odblokowany mnożnik, dzieki czemu mozna go krecic nawet do 4GHz, a to juz fenomenalny wynik na laptopa. Warto napisac ze nowy Core 2 Extreme to koszt około 850$ a ja zapłacilem za nówke (OEM) tylko 400zł polskich!
Troche o EE - procesory serii Extreme Edition to najbardziej bezkompromisowe i najdrozsze procesory od Intela, przeznaczone dla entuzjastów i chorych ludzi, ktorzy - gdy ktoś sie zapyta co ma za proca, odpowiada dumnie - Core 2 Extreme Edition - brzmi świetnie, tylko za świetna nazwe nie warto przepłacac.
U mnie (po zaaplikowaniu go do laptopa) piekny i dumny Extreme Edition sprawił....... że laptop zaczał wolniej chodzić! Dlaczego? Powód jest prosty - ten Core (jak juz wyzej pisałem to bezkompromisowy pod kazdym względem - takze jezeli chodzi o pobór prądu i wytwarzanie ciepła - po włozeniu go, laptop osiągał horendalne temperatury dochodzace nawet do 105*C, a sam proc pracował przy blisko 100*C, co po pierwsze jest niebezpieczne dla lapka, po drugie - poniewaz było mu ciepło to sam sobie obnizał taktowanie z 3.06GHz na 1.6GHz i spadek wydajnosci był dosc duzy. Takze - bez podkłądki chodzącej nie startuje.
Wiec zabieramy sie za wyj,ęcie tego płonącego szatana i włozenie starego, poczciwego Core 2 Duo P9500.
Tutaj screen windowska z Corem 2 Extreme - widoczne taktowanie 1600MHz - to co pisalem wyzej - za gorące i sam się chłodzil obnizajac taktowanie.
laptop wygląda tak:
z tyłu:
teraz zaopatrujemy się w paste termoprzewodzącą (tubka około 14zł i starcza na około 3x - moja Revolteca - nie polecam)
Bierzemy lapa w łapy, srubokrecik i do dzieła - kilka srubek...
i odkrecony:
srubki odkładamy, by nie pogubuic, sa malutkie i delikatne:
Oto nasz wspomniany P9500 - świadczą o tym ostatnie cyfry z literą dolnego kodu "P9500"
"2.53 / 6M / 1066" - odpowiednio - taktowanie, pamiec podreczna i FSB:
a teraz, po odkrecniu kulu srubek - odbezpieczmy procka z socketu - w moim przypadku przekrecamy kółeczko i po bólu.
poniewaz mi sie nie chcialo wszytskiego odkrecac, poszedłem na łatwizne i po prostu podwazylem sobie ukladzik chlodzenia i wyjalem procka - musimy byc niezwykle delikatni zeby nie poszukadzac pinów proca!
i po bólu:
a oto sprawca całego zamieszania i zrobienia z laptopa piekarnika:
bierzemy teraz naszego (no dobra - MOJEGO ) P9500, nakladamy pasty (nie musimy zalować )
i wkładamy po czyjm przykrecamy:
odpalamy windowsa i mamy taki efekt w CPU-Z:
chłodno i szybko mimo wszystko. Szkoda, ze moj nowy szatan nie wydala przy moim ukladzie chlodzenia ale to sie zmieni, jak podkladka chlodząca nie da rady, to bedą nowe mody aftermarktowego chlodzenia, made in paweł vel supercucumber
Przydatne programy:
CPU-Z - http://www.dobreprogramy....dows,13047.html
Ide grac w Diablo III, bo jutro do roboty, mam nadzieje ze miło sie czytało |
|
|
|
|
Więcej szczegółów
|
Wystawiono 3 piw(a): KaeNNN, K., SyLwiA |
|
FD^GoD
Streetworkout<3
Nick w grze: FD^GoD
Wiek: 32 Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 2246 Piwa: 254/240 Skąd: Gdansk
|
Wysłany: 18-02-13, 11:22
|
|
|
Kto Ci tu procesor będzie wymieniał ? Bo mogłoby się to skończyć jak w przypadku jednej osoby u która uszkodziła procka bo za dużo pasty dodała. Lepiej,aby robiły to osoby, które się na tym znają. Fajnie opisane tylko nie szkoda było Ci kasy marnować na ASUSA wolałbym laptopa z firmy DELL.
PS. Lepiej wydać trochę kasy na podkładkę chłodzącą pod lapka niż później marnować czas i kasę na wymianę nowego procka. |
|
_________________ Gość Zobacz najnowsze filmy:
Najnowsze ACE z M4A1 click
Najnowsze Fragmovie click
ACE 1 VS 6 click
AWP MEGA ACE click
|
|
|
|
|
SUPERCUCUMBER
centomaniak
|
Wysłany: 18-02-13, 15:41
|
|
|
FD^GoD napisał/a: | Kto Ci tu procesor będzie wymieniał ? Bo mogłoby się to skończyć jak w przypadku jednej osoby u która uszkodziła procka bo za dużo pasty dodała. Lepiej,aby robiły to osoby, które się na tym znają. Fajnie opisane tylko nie szkoda było Ci kasy marnować na ASUSA wolałbym laptopa z firmy DELL.
PS. Lepiej wydać trochę kasy na podkładkę chłodzącą pod lapka niż później marnować czas i kasę na wymianę nowego procka. |
Sam wymieniałem proca, znam się na tym bardzo dobrze - na tyle, ze pozwolilem sobie na wymiane w stylu "na odwal sie" bo nie zdejmowałem chlodzenia tylko je uniosłem na siłe do góry, powinienem jeszcze dac nowa paste na GPU i chipseta - to taki poradnik wlasnego autorstwa na szybka wymiane procka.
ASUS to (zeby nie napisać "super") bardzo dobre lapki - fakt - DELL ma najlepszy support. Kupowałem go około 4 lata temu, takze najnowszy juz nie jest.
Podkladka chlodząca nie schodzi mi temperatury o 40*C w dół, takze mam plan na wywalenie dvd-roma (juz wywalony zreszta), zdjecie oryginalnego chlodzenia i dorobienia wlasnego, miedzianego (jak pisalem wyzej) chlodzenia z drugim wentylatorem w miejscu dvd romu.
Po prostu wezme sobie miedziuchy kawałem, odpowiednio splaszcze i poprowadze w drugą strone, dodatkowo bedzie podłączona pod dwa cooleery takze schodzi mi proca solidnie a pod to wszystko jeszcze nieszczesna podkladka chlodząca. |
|
|
|
FD^GoD
Streetworkout<3
Nick w grze: FD^GoD
Wiek: 32 Dołączył: 27 Sie 2012 Posty: 2246 Piwa: 254/240 Skąd: Gdansk
|
|
|
|
|
SUPERCUCUMBER
centomaniak
|
Wysłany: 18-02-13, 20:27
|
|
|
nie zrozumialeś! wymiana procka w tym poradniku tyczy sie wymiany z leszpego na gorszy a dokładnie:
1)Mialem procka Intel Core 2 Duo P9500 2.53GHz
2)Wlozyłem procka Intel Core 2 Extreme Edition X9100 3.06GHz - gotował mi kompa
3)Wsadziłem mojego starego Core 2 Duo P9500 2.53GHz, bo jest chlodny i opisany poradnik wlasnie ukazuje wymiane X9100 na P9500 czyli z lepszego na gorszy ale w praktyce ten gorszy okazuje sie lepszym od lepszego, który okazuje sie gorszym
ale zakręciłem
w kazdym badz razie w kazdym laptopie jest prawie identyko |
|
|
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|